Over ons

Wij zijn wetenschappers van de Onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel en ons onderzoek richt zich op de organisatie van het dagelijks leven. Wij proberen antwoorden te vinden op vragen als hoe besteden we onze tijd? Wanneer werken, ontspannen, eten en slapen we? Hoe besteden we onze vrije tijd? Met wie en waar? Hoe stemmen we werk en gezin op elkaar af? Hoe belangrijk zijn tijdsaanduidingen zoals werktijden, schooltijden en openingstijden voor de organisatie van ons dagelijks leven? In welke mate en wanneer ervaren we tijdsdruk? En nu dus ook: hoe beïnvloedt de coronacrisis de organisatie van ons dagelijks leven?

Wij maken gebruik van tijdbestedingsonderzoek voor de verzameling van gegevens om deze vragen te beantwoorden. We doen al tijdbestedingsonderzoek sinds 1984. Gevolglijk hebben we reeds vele kleine en grootschalige tijdbestedingsonderzoeken gedaan in Vlaanderen en België. In het recente verleden deden we een grootschalig onderzoek naar de tijdsbesteding van de Vlamingen.

Om het doen van tijdbestedingsonderzoek te vergemakkelijken en gebruiksvriendelijker te maken, ontwikkelden we een software platform met de naam Modular Online Time Use Survey (MOTUS). Sinds 2019 is de MOTUS software ondergebracht in hbits, een Spin-Off van de Vrije Universiteit Brussel. Wij werken samen met hbits voor de dataverzameling van dit onderzoek.

Indien u vragen heeft omtrent uw privacy of andere vragen over dit onderzoek, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Hoofdonderzoekers: Ignace Glorieux, Joeri Minnen, Sven Rymenants en Theun Pieter van Tienoven.